Ikäerot.

Isot ikäerot. Sedät. Daddyt. Vaarit?

Ajatuksena kummallinen. Kaikki varmaan tietävät ne kuuluisat setämiehet. Ne pervot, nuoria naisia himoitsevat limaiset ukot. Mikä niissä voisi nuorta naista kiinnostaa?

Olen tätä koko kuviota pohtinut monesti. Kun olin nuorempi, juuri baareihin päässyt, rakastin esimerkiksi n. 30-vuotiaita. Siinä oli itselle tarpeeksi ikäeroa ja jännitystä. Pari vuotta sen jälkeen, noin 20-vuotiaana touhusin jo ensimmäistä kertaa 50-vuotiaan miehen kanssa. Makuni kai kehittyi ja löysin jotain uutta ja kiehtovaa. Se oli pervoa, kutkuttavaa, tuhmaa. Mainittakoon, että minulla ei tietääkseni ole mitään daddy-issueita: oma isäsuhteeni on erittäin hyvä ja olemme todella läheisiä. Vanhempani ovat olleet yhdessä ja onnellisia aina. Ehkä tämä on siis vaan oma outo mieltymykseni. 

Normaalia tämä ei ole, sen tiedostan. Normaalia siinä mielessä, että oma mieltymykseni ei varmasti ole kovin normaali oman ikäisteni keskuudessa. Tai, mistä sen tietää, kun eihän näistä asioista puhuta. Mutta silti, veikkaan että kuulun hyvin pieneen vähemmistöön. Jo ajatus vanhemmasta setämiehestä, mahakkaasta, karvaisesta köriläästä, joka käskyttää minut nuoren opiskelijatytön polvilleen ja alkaa avaamaan farkkujensa vyötä kiihottaa niin, että taidan taas kirjoittamisen jälkeen unelmoida siitä. Tämä ei ole muuttunut vuosiin, en kyllästy tähän asetelmaan.

Ja silti, haen lisää. Viime vuonna tein ennätykseni, jos näin voidaan sanoa. Käyn usein avannossa talvisin, jonka yhteydessä tietysti saunassa. Naamat ovat tulleet tutuksi, ja usein tulee saunassa juteltua milloin mistäkin. Siellä tapasin tämän vanhan miehen, kai jo vaarikategoriaan voisi sanoa kuuluvaksi. Erään avantokerran jälkeen lähden kävelemään kohti bussipysäkkiä, kun hän tarjoutuu viemään minut kotiin autollaan. Hyppään tietysti kyytiin iloisena ja jutellaan niitä näitä matkalla. Hän kehuu ja kysyykin tykkäänkö vanhemmista miehistä, kun niin hyvin tullaan juttuun. Vastaan suoraan, että pidän ja kun lähestymme kotiani, hän kysyy, että mitän pidän hänestä. Pervot ajatukset valtaavat mieleni ja kysyn hänen ikäänsä. 73 vuotta. Tiedän tilaisuuteni koittaneen. MIten tuhmaa. Kysyn häntä luokseni kahville, vaikka kello on jo paljon. En keksinyt muuta, alkoi jännittää. Hän vie auton vieraspaikalle ja menemme hissillä asuntooni. Hän katselee kämppääni ja istuu sohvalle ja menen viereen. En ehkä mene yksityiskohtiin sen tarkemmin, mutta kohta jo vaatteita vähenee. Pitkään aikaan ei ole samalla tavalla jännittänyt, tilanne oli kutkuttava, tuhma, pervo. Nautin joka hetkestä.

Tapasimme vielä pari kertaa sen jälkeen, kunnes homma lopahti. En oikein tiedä miksi. Saunalla hän ei enää käynyt. Toivottavasti hän voi hyvin.